Home › Dieta ograniczająca gluten – produkty dozwolone i zabronione

Dieta ograniczająca gluten – produkty dozwolone i zabronione

Dieta eliminująca gluten nie jest odpowiednią dietą. Oprócz zaprzestania spożywania pokarmów bogatych w gluten takich jak żyto, orkisz i jęczmień trzeba także wyeliminować te produkty, w których gluten jest ukryty.

Dietę bezglutenową stosują ludzie z alergią pokarmową na gluten a także cierpiący na celiakię. Ludzie cierpiący na celiakie, dietę powinni uwzględniać przez całe życie. Alergia a może ustąpić więc stosowanie diety przestanie być już koniecznością. Stosując dietę ograniczająca gluten dozwolone są produkty zawierające mąkę kukurydzaną, ryżowa, sojową. Wszystkie te rośliny nie zawierają bowiem glutenu. Prowadząc dietę eliminująca gluten musisz skrupulatnie sorawdzać skład produktów.

Wiele z nich w składzie ma ukryty gluten. Przede wszystkim gluten kryje się w rybach z puszki, szynkach, daniach gotowych, zupkach i sosach w torebkach. Gluten jest także w owocach suszonych. Jest tam, gdyż pewne owoce w trakcie suszenia są sypane mąką. Uważnie należy się również przyjrzeć płatkom śniadaniowym.

Będąc na diecie bez glutenu najlepiej decydować się na te z obrazkiem przekreślonego kłosa.

W taki mwypadku pewność, że produkt nie zawiera glutenu. Jeśli interesuje Cię alkohol to trunki czyste nie zawierają glutenu.

Małe ilości glutenu mogą znajdować się w wódkach barwieonych, "żubrówce" a także "żołądkowej gorzkiej".

Ilość ta przecież jest dopuszczalna, kiedy konieczna jest dieta ograniczająca gluten. Unikać należy natomiast piwa. Zawiera ono słód jęczmienny a w nim ukryty jest niestety gluten. Dieta bez glutenu praktykowana długi czas może prowadzić do niedoborów niektórych.

składników pokarmowych, dlatego dietę powinnaś skonsultować ze specjalistą. .




<< Poprzedni
Następny >>